2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Pagerbtas Ukmergės žurnalistų patriarchas

2012-03-22
 
Žurnalistą Julijoną Petronį (kairėje) sveikina LŽS pirmininkas D. Radzevičius ir Senjorų klubo pirmininkas S. Pleskus, V. Žeimanto nuotr.

Žurnalistą Julijoną Petronį (kairėje) sveikina LŽS pirmininkas D. Radzevičius ir Senjorų klubo pirmininkas S. Pleskus, V. Žeimanto nuotr.

Vytautas Žeimantas
 

Ukmergėje gražiai ir prasmingai buvo pagerbtas kolega Julijonas Petronis, dabar švenčiantis aštuoniasdešimties metų sukaktį.

 

Kolega Julijonas Petronis - dabar Ukmergėje yra ne tik vyriausiais amžiumi žurnalistas, bet ir labiausiai žurnalistikai nusipelnęs ukmergietis.

 

Jis gimė Ukmergės apskrityje Kurkliukiškių kaime. Mokėsi Gudelių pradinėje mokykloje, vėliau Ukmergės gimnazijoje. Tačiau dėl sunkių materialinių sąlygų teko anksti pradėti dirbti. Mokslus jau baigė dirbdamas. Literatūrinį darbą neetatiniu korespondentu pradėjo1948 metais Ukmergės apskrities laikraštyje „Tarybinis kelias". Profesionaliu žurnalistu tapo 1952 metais, dirbdamas Ukmergės rajono Žemaitkiemio MTS laikraščio atsakinguoju sekretoriumi, vėliau redaktoriumi.


Ypač gilų pėdsaką jis paliko nuo 1954 metų dirbdamas Ukmergės rajono laikraštyje „Tarybinis kelias", o vėliau pakeitus laikraščio pavadinimą - „Gimtojoje žemėje". Iš pradžių jis dirbo redaktorius pavaduotoju, o nuo 1966 metų iki pensijos - redaktoriumi.


Į LŽS jis įstojo 1958 metais, 1966-1989 metais buvo LŽS valdybos narys. Dabar jis dalyvauja LŽS Senjorų klubo veikloje. 1975 metais išleido knygą „Ukmergė".

 

Nežiūrint gražaus amžiaus, kolega Julijonas ir dabar aktyviai bendradarbiauja spaudoje, savo straipsnius skelbdamas „Gimtojoje žemėje", „Opozicijoje", kitur. Vis labiau atsiskleidžia kolegos Julijono, kaip poeto, talentas. Jo eilėraščius skelbia rajoninė ir respublikinė spauda. Žiupsnelį eilėraščių jubiliatas pažadėjo ir dabar spaudai ruošiamai žurnalistų poezijos knygai, kuri jau šį pavasarį turėtų išvysti šviesą.

 

Apie kolegos Julijono nuopelnus žurnalistikai ir gimtajam Ukmergės rajonui kalbėjo Ukmergės viešosios Vlado Šlaito bibliotekos direktorė Rasa Griškevičienė, Ukmergės miesto garbės pilietis Alfonsas Bernotas, kiti.

 

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius sukaktuvininkui įteikė LŽS Garbės raštą. Senjorų klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus - atminimo dovanėlę.


Kolega Julijonas pasidalijo savo prisiminimais. O prisiminti buvo ko - juk gimtajame Ukmergės rajone spaudoje išdirbta per 40 metų.

 

Susirinkusieji turėjo progos pasiklausyti ir lyriškų bei pilietiškų eilėraščių, kuriuos sukaktuvininkas skaitė iš atminties.

 

Ta pačia proga Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius ir Senjorų klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus apsilankė „Gimtosios žemės" redakcijoje, susipažino su kolegomis, jų darbo sąlygomis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-03-22 17:33
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Jubiliatas

2012-04-10 15:30

Gerbiamas Julijonas nusipelnė tokios pagarbos ir dėmesio. Aš irgi prisidedu prie visų sveikinimų ir palinkėjimų. Bet norėčiau LŽS vadovų paklausti : o kodėl yra nepasveikinami Žurnalistų sąjungos naeriai, kurie švenčia kitokius, kad ir mažesnius jubiliejus- 40, 50, 60, 70 metų? Anksčiau, kai dar turėjome savo laikraštėlį, tai nors ten būdavo sveikinimai įdedami. O dabar tylu, ramu. Juk būtų galima nors paštu kokį atviruką atsiųsti, pasveikinti. Juk adresai LŽS būstinėje yra, mokesčius mokame, LŽS šiaip visokių pajamų gauna. O keletui menkų atvirukų pinigų pagaili,nekalbant jau apie kokias dovanėles ar pinigines pašalpas. (Šiais laikais finansinė parama irgi būtų didelė dovana.) Nereikia ir stebėtis, kad pasveikinę gal kokį kartą per kelis metus kokį jubiliatą, prirašote ilgiausius straipsnius.Susimąstykite, ponai iš Žurnalistų sąjungos, ar neperdaug nutolote nuo paprastų, eilinių plinksnos brolių ir seserų?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Danielius

2012-04-07 08:43

Sveikinu kolegą Julijoną su gražia sukaktimi.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media