2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Keliautojui, žurnalistui ir visuomenės veikėjui Matui Šalčiui – 125

2015-09-22
 
 

Gerimantas Statinis

 

     

Rugsėjo 20 dieną Čiudiškiuose, Prienų rajone buvo paminėtos garsaus lietuvių keliautojo, žurnalisto ir visuomenės veikėjo Mato Šalčiaus 125 - osios gimimo metinės.

Prie M.Šalčiaus gimtosios sodybos visus sveikino Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubo pirmininkas Gerimantas Statinis, M.Šalčiaus vaikaitė Gindra Kopūstinskienė, Klajūnų klubo prezidentas Gintautas Babravičius, Lietuvos Šaulių sąjungos V.Putvinskio-Pūtvio klubo prezidentas Stasys Ignatavičius.

Po minėjimo Čiudiškiuose, Prienų kultūros centre įvyko "Keliautojui, žurnalistui ir visuomenės veikėjui M.Šalčiui - 125" konferencija, po jos vyko dokumentinio filmo "Saulė šviečia lygiai visiems" peržiūra.

Prof. Česlovas Kudaba apie Matą Šalčių yra pasakęs: „Tai fenomenas mūsų kultūros istorijoje, kuriuo reikia didžiuotis". Bekeliaudamas žurnalistas visada, esant bent menkiausiai progai, stengdavosi vietiniams gyventojams pasakoti apie Lietuvą, o sugrįžęs iš kelionių, gerai susipažinęs su nuomonių įvairove, M.Šalčius Lietuvą informuodavo apie jos pačios susikurtą įvaizdį. Lietuvai apie pasaulį ir pasauliui apie Lietuvą - toks buvo jo kredo, kuris žavi mus ir šiandien. Fenomenaliu žurnalistu laikytas M.Šalčius padarė įtaką visai to meto lietuvių žurnalistikai, pradėjęs į įvykius pasaulyje žvelgti kiek giliau ir iš arčiau. Neabejotinai jo talentas neapsiribojo vien žurnalistine veikla. Būdamas geras analitikas, įnešė į tarpukario Lietuvos spaudą politikos komentavimo pradmenų, geresnį pasaulio įvykių suvokimą. Unikaliu laikytinas todėl, kad savo itin aktyviu gyvenimo būdu ir plunksna gebėjo pasiekti ne tik artimas Europos šalis, bet ir Aziją, Ameriką. Jis ieškojo priežasčių, kodėl žmonijai lemta ištisus šimtmečius kovoti vienas su kitu.

M. Šalčius suvokė žodžio galią ir suprato, kad minties užrašymas yra nelengvas darbas. Jis sakė: "Kas skaito, rašo -  duonos neprašo".

„Man per ankšta ir per maža Lietuvoje. Man reikalingi pasaulio centrai, kuriuose aš noriu užkariauti Lietuvai vietą. Aš mėgstu tą darbą. Jis įprasmina mano gyvenimą. Aš aistringai mėgstu laisvę ir pasiryžęs laisvėj badauti, negu priespaudoj tukti."

„Brolau! Aš pašvenčiau savo jėgas šalies švietimui ir laisvei, bet mažai padariau. Tęsk tu toliau mano darbą," - šie Mato Šalčiaus žodžiai šiandien mus tarsi įpareigoja nešti tą šviesą ir skleisti ne tik po Lietuvą, tačiau ir po visą pasaulį.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-09-22 10:44
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media