2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Mokslinė praktinė konferencija apie žiniasklaidos atskaitingumą ir žurnalisto atsakomybę

2015-10-25
 
Vaivos Lanskoronskytės nuotrauka

Vaivos Lanskoronskytės nuotrauka

 

Imanta Baltrūnaitė

 

Lietuvos Respublikos Seime LŽS Vilniaus skyriaus iniciatyva surengta mokslinė praktinė konferencija „Žiniasklaidos atskaitingumas ir žurnalisto atsakomybė", skirta Pirmojo ir Antrojo Seimų pirmininko, Ministro Pirmininko,  Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderio, redaktoriaus ir publicisto, dr. Leono Bistro 125-osioms gimimo metinėms.

Konferencija, kurią organizavo Lietuvos Respublikos Seimas kartu su Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetu, Mykolo Romerio universiteto Verslo ir medijų mokykla (BMS) ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Vilniaus skyriumi, vyko istorinėje Seimo Konstitucijos salėje. Konferenciją pradėjo ir sveikinimo žodį tarė konferencijos globėja Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

Pranešimą „Partija už/prieš žiniasklaidą, arba kai kurie politinės komunikacijos istoriniai ir aktualieji aspektai" parengė ir pristatė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas profesorius dr. Andrius Vaišnys. Savo pranešime profesorius kalbėjo apie politikos komunikacijos ciklą formuojant viešąją nuomonę, politikos komunikacijos sąveiką, žiniasklaidos indėlį ir įtaką formuojant nuomonę apie valdžios įstaigas, institucijas bei žurnalisto padėties problemą. Profesorius taip pat pateikė rekomendacijų. Jo manymu, reikėtų įstatymiškai įtvirtinti profesinius žurnalisto kriterijus, žiniasklaidos savivaldai skelbti ryšius su politinėmis organizacijomis bei atkreipti dėmesį ne tik į žiniasklaidos santykius su politinėmis partijomis, bet ir su savivaldybių administracijomis.

Mykolo Romerio universiteto Verslo ir medijų mokyklos (BMS) direktorius prof. dr. Gintaras Aleknonis savo pranešimą pradėjo klausimu: kur mes esame, viešojoje erdvėje ar informacijos kovų lauke? Pranešime buvo nagrinėjama viešoji erdvė ir informacinių kovų laukas bei jų sąveika. Profesorius pateikė labai savitų įžvalgų ir nemažai retorinių klausimų tiek žiniasklaidos darbuotojams, tiek akademinei bendruomenei.

Vilniaus universiteto doc. dr. Renata Matkevičienė kalbėjo apie strategijas ir jų taikymą tarp žiniasklaidos bei valdžios institucijų. Docentė teigė, jog šiandien tarp žiniasklaidos ir valdžios institucijų yra aiškiai matomas karo strategijos taikymas, dėl kurios nukenčia abi šalys, nes dėl „karo" smunka pasitikėjimas šiomis institucijomis, kompetencija, požiūris į jas. Karas pasireiškia tuo, kad valdžios institucijos vis dažniau reikalauja užduoti ir suderinti klausimus, o atsakymai pateikiami vėliau, su žiniasklaida bendraujama tik pranešimų spaudai forma, teikiant užsakomuosius straipsnius. O žiniasklaida atsako nepatogiais, nesuderintais klausimais, terminų nesilaikymu, oficialių pranešimų neskaitymu ir neplatinimu.

Konferencijos pirmąją dalį baigė Vilniaus universiteto doc. dr. Andrius Šuminas pranešimu „Socialinių medijų naudojimas žiniasklaidos veikloje".  Pranešimo autorius akcentavo, kad socialinių medijų įtaka kasdien auga ir jos dažnai žiniasklaidai tampa pagrindiniu naujienų šaltiniu. Taip pat socialiniai tinklai palengvina žurnalistų darbą, jie dažnai naudojami kaip pagrindinis informacijos šaltinis.

Antrojoje mokslinės praktinės konferencijos „Žiniasklaidos atskaitingumas ir žurnalisto atsakomybė" dalyje  Vilniaus universiteto doc. dr. Jolanta Mažylė pristatė pranešimą apie Lietuvos regionų žiniasklaidą ir pateikė žurnalistikos charakteristikos bruožus pagal mokslininkės 2014 m. atlikto tyrimo duomenis. Tyrime yra išskirta 118 regionų ir vietinių laikraščių, taip pat regionuose veikiančios televizijos, radijo redakcijos. Tyrėja apklausė 200 regionuose dirbančių žurnalistų ir redaktorių. Pranešime buvo pateikta išsami informacija, kaip patys regionų redakcijų darbuotojai vertina konkurencinę bei darbo aplinką, apžvelgtas redakcijų nepriklausomumas, santykiai su vietine valdžia, savivaldos institucijomis, taip pat apžvelgta, kaip redakcijų darbuotojai supranta šiandienines žurnalistikos funkcijas bei žurnalisto etikos normas, principus.

Išklausius VU ir MRU mokslininkų pranešimus vyko diskusija, kurioje labai aktyviai dalyvavo regioninių žiniasklaidos priemonių atstovai. Konferencijos dalyviai išgirdo Gargždų „Bangos", „Alytaus naujienų", Ukmergės „Gimtosios žemės", „Biržiečių žodžio", Mažeikių „Santarvės", Vilkaviškio „Santakos" vyriausiųjų redaktorių Vilijos Butkuvienės, Romo Burbos, Genovaitės Kazielienės, Janinos Bagdonienės, Audronės Malūkienės pasisakymus. Diskusijos dalyviai, analizuodami mokslininkų pranešimus, įvardijo žurnalistinės veiklos problemas bei svarbiausius klausimus, kuriuos šiandien tenka spręsti regioninės žiniasklaidos redakcijoms.

 

Rubrika LŽS ir NŽKA renginiai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-01-03 12:55
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Pritariu

2015-11-02 10:38

Pritariu Simui. Tik mant ta autorė visiškai nežinoma. Kas ji?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Simas

2015-10-27 18:42

Laukiu autorės informacijos apie konferencijos praktinę dalį, nes Ji skaitytojamsp ristatė tik teorinę pusę. Taigi...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media