2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Trakuose įteikta IX Mato Šalčiaus premija Venantui Butkui už knygą „Burėse – Baltijos vėjas: buriuotojo užrašai“

2016-05-27
 

Gerimantas Statinis 

 

IX Mato Šalčiaus vardo premija buvo įteikta 2016-05-25 Venantui Butkui už knygą "Burėse - Baltijos vėjas: buriuotojo užrašai" Trakuose, senoviniame prekybiniame „Vytinė" laive, kurioje šafaras Vladas Kasperavičius svečius supažindino su upių laivybos istorija.         Vytinės pavadinimą randame mūsų senuosiuose raštuose - Martyno Mažvydo, Mikalojaus Daukšos, Konstantino Sirvydo ir kitų autorių tekstuose. Kalbininkai, tyrę žodį vytinė, beveik visi jį laiko lietuvių kilmės ir sieja su žodžiu vytìs - karklo ar šiaip kokio medžio lanksti šaka, vytelė. Manytina, kad pirmykštė vytinė buvo pinama iš vytelių, paskui tai, kas nupinta, aptepama derva. Taip pagamintas plokščiadugnis laivas būdavo lengvas ir patvarus, įveikdavo upių rėvas. Trakuose pastatytos vytinės laivavedys vadinamas nebe lietuvišku terminu vytininkas, bet svetimu žodžiu šafaras. Tai irgi rodo čia esant vėlesnį, perdirbtą, vytinės laivo variantą, o ne pirmykštę, per rėvas plaukiojusią, vytinę.    Renginyje skambėjo Trakų meno mokyklos varinių pučiamųjų kvarteto muzika (mokytojas A.Mišeikis), sveikinimo kalbas tarė LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius, premijos mecenatas Justas Vincas Paleckis, konkurso garbės narys Gintautas Babravičius, praėjusių metų premijos laureatas Edmundas Ganusauskas ir šių metų konkurso nugalėtojas, knygos "Burėse - Baltijos vėjas: buriuotojo užrašai" autorius Venantas Butkus.     Gerimantas StatinisIX Mato Šalčiaus vardo premija buvo įteikta 2016-05-25 Venantui Butkui už knygą "Burėse - Baltijos vėjas: buriuotojo užrašai" Trakuose, senoviniame prekybiniame „Vytinė" laive, kurioje šafaras Vladas Kasperavičius svečius supažindino su upių laivybos istorija.        

 Vytinės pavadinimą randame mūsų senuosiuose raštuose - Martyno Mažvydo, Mikalojaus Daukšos, Konstantino Sirvydo ir kitų autorių tekstuose. Kalbininkai, tyrę žodį vytinė, beveik visi jį laiko lietuvių kilmės ir sieja su žodžiu vytìs - karklo ar šiaip kokio medžio lanksti šaka, vytelė. Manytina, kad pirmykštė vytinė buvo pinama iš vytelių, paskui tai, kas nupinta, aptepama derva. Taip pagamintas plokščiadugnis laivas būdavo lengvas ir patvarus, įveikdavo upių rėvas. Trakuose pastatytos vytinės laivavedys vadinamas nebe lietuvišku terminu vytininkas, bet svetimu žodžiu šafaras. Tai irgi rodo čia esant vėlesnį, perdirbtą, vytinės laivo variantą, o ne pirmykštę, per rėvas plaukiojusią, vytinę.    Renginyje skambėjo Trakų meno mokyklos varinių pučiamųjų kvarteto muzika (mokytojas A.Mišeikis), sveikinimo kalbas tarė LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius, premijos mecenatas Justas Vincas Paleckis, konkurso garbės narys Gintautas Babravičius, praėjusių metų premijos laureatas Edmundas Ganusauskas ir šių metų konkurso nugalėtojas, knygos "Burėse - Baltijos vėjas: buriuotojo užrašai" autorius Venantas Butkus.     

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-05-27 12:57
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media