2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Klaipėdos žurnalistų šventei ŽENIA – dvidešimt!

2020-10-31
 
Eugenijaus Maciaus nuotraukoje: pagrindinio ŽENIA prizo „Metų knyslys“ laureatė žurnalistė Dalia Bikauskaitė

Eugenijaus Maciaus nuotraukoje: pagrindinio ŽENIA prizo „Metų knyslys“ laureatė žurnalistė Dalia Bikauskaitė

„Korona ar tvanas, ŽENIA vis tiek bus! Karantinas sutrukdė žurnalistų profesinę šventę - Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną - atšvęsti baltais žiedais apsipylusią gegužę, atšvęsime ją spalvotą spalį!"- taip šiemet kreipėsi šventės organizatoriai į uostamiesčio žurnalistų bendruomenę, kviesdami susirinkti į kasmetinius klaipėdietiškos žiniasklaidos „atlaidus". Ir proga buvo neeilinė - ŽENIA šventei šiemet sukako 20 metų. Iš jų pastaruosius vienuolika metų šventę rengia Lietuvos žurnalistų sąjungos Klaipėdos apskrities skyriaus komanda.
Šiemet ŽENIA šventė buvo kitokia - su apsauginėmis kaukėmis, išankstine elektronine registracija, atstumų išlaikymu dėl koronoviruso prevencijos, su mažesniu dalyvių skaičiumi, tačiau tokia pat smagi kaip visada. Labiausiai pasižymėjusiems žurnalistams šiemet įteikta dar daugiau apdovanojimų nei ankstesniais metais. 
Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius LŽS medalius „Už nuopelnus žurnalistikai" įteikė žurnalistėms Romualdai Laimienei ir Jelenai Listopad.
LŽS Klaipėdos apskrities skyriaus pirmininkė Jolanta Beniušytė pirmą kartą šiemet įteikė skyriaus įsteigtą apdovanojimą - Johano Ferdinando Kelkio, pirmojo lietuviško laikraščio „Nusidavimai apie evangelijos praplatinimą tarp žydų ir pagonių" (1832 m.) įkūrėjo ir redaktoriaus, leidusio jį ir Klaipėdoje, medalį. Už nuopelnus Klaipėdos krašto žurnalistikai ir kūrybinius pasiekimus J. F. Kelkio medaliais apdovanoti fotomenininkas, publicistas, Mažosios Lietuvos kultūros paveldo puoselėtojas Bernardas Aleknavičius, „Vakarų ekspreso" laikraščio žurnalistė Gražina Juodytė ir „Laluna" radijo žurnalistas Žydrūnas Naujokas. 
Kitas nominacijas tradiciškai siūlė ir balsavo patys žurnalistai, stodami už kolegų nugarų. Šį kartą visi buvo su kaukėmis ir reikėjo laikytis atstumo per ištiestą ranką, o ne apsikabinti priekyje stovintį kolegą. ŽENIA vedėjas Ž. Naujokas, jau dvidešimt metų kuriantis per šventę įvairius personažus, šiemet buvo pasipuošęs „antikoroniniu" mediko kostiumu. Jam talkino irgi panašiai apsirėdžiusi žmona pedagogė, aktorė Auksė Naujokienė, kažkada pati ragavusi žurnalisto duonos.
Nominacijos „Metų atradimas" ŽENIA statulėlė atiteko „Vakarų ekspreso" žurnalistui Pauliui Matulevičiui, per karantiną išdžiūvus sporto temų baseinui, žengusiam į neartus kultūros dirvonus.
„Metų praradimo" apdovanojimas įteiktas Gintarei Butkienei, buvusiai „Lietuvos ryto" TV reporterei, už panirimą iš skaidrios žurnalistikos versmių į drumzlinus viešųjų ryšių vandenis.
„Metų skrydžio" ŽENIA statulėlę laimėjo „Vakarų ekspreso" žurnalistė Edita Gudavičė. Ji, išskleidusi plačius redaktorės sparnus puoselėja du jauniklius: savaitraštį „Savaitės ekspresą" ir žurnalą „Vakarai".
Šmaikštus kolegų „patarkavimas" už nesėkmę veikloje - „Metų praskridimo" simbolinė anties figūrėlė - atiteko portalo „Atvira Klaipėda" redaktoriui Martynui Vainoriui už netikslų smūgį: taikė į gatvių apšvietimą, pataikė į teismą.
ŽENIA statulėlė „Metų knyslys", skiriama už tiriamąją žurnalistiką ir rezonansinius straipsnius, įteikta „Vakarų ekspreso" žurnalistei Daliai Bikauskaitei, narpliojančiai Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės milijoninių aferų tinklą.
„Metų akies" prizas, kurį įsteigė fotomenininkas Saulius Jokužys, teikiamos už įdomiausias nuotraukas, atiteko M. Vainoriui.
Šventėje žurnalistus, linkėdami sėkmės, sveikino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, Kretingos rajono meras Antanas Kalnius, o nuotoliniu būdu - Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.
V. Grubliauskas šiemet pelnė ir šmaikštų uostamiesčio žurnalistų bendruomenės prizą tradicinėje nominacijoje „Ačiū ŽENIA" , kuri paprastai skiriama geriausiam miesto atstovui spaudai. Šiemet Klaipėdos meras tokio žurnalistų įvertinimo pelnė už nuolatinius pranešimus savo feisbuko paskyroje apie įvairius karščiausius įvykius mieste, aplenkdamas įstaigų, įmonių viešuosius ryšius. 
ŽENIA rengėjai nuoširdžiai dėkoja rėmėjams: bendrovėms: AB „Vakarų laivų gamykla" (vadovas Arnoldas Šileika), UAB Klaipėdos konteinerių terminalas ( vadovas Vaidotas Šileika), UAB „Baltijos šprotai" (vadovas Algirdas Šiaudvytis), UAB „Klaipėdos monolitas" (valdybos pirmininkas Rimantas Taraškevičius), LKAB „Klaipėdos Smeltė" (vadovas Rimantas Juška), UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (direktorius Šarūnas Reikalas), pramogų ir prekybos centras Akropolis (valdytojas Ovidijus Zabulis), UAB BEGA (valdybos pirmininkas Aloyzas Kuzmarskis), šventės partneriams: Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija (vadovas Algis Latakas), Lietuvos žurnalistų sąjunga (Dainius Radzevičius), LŽS Spaudos fotografų klubas (Jonas Staselis).
Trumpa ŽENIA istorija
Gegužės 7 - oji - Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną žurnalistai, žiniasklaidos darbuotojai mini savo profesinę šventę. Ta proga artimiausią šiai datai penktadienį Klaipėdoje nuo 2001 m. organizuojama originali šventė ŽENIA (Žurnalistų Entuziastų Nepriklausomų Informatorių Apdovanojimai). 
ŽENIA sumanytojai - trys tuometiniai Klaipėdos žurnalistai: Žydrūnas Naujokas, Gediminas Gudavičius ir Romandas Žiubrys. ŽENIA buvo sumanyta kaip atsvara oficialioms šventėms. Nuo 2001 m., pačios pirmos šventės iki šiol ŽENIA vedėjas - „Laluna" radijo stoties žurnalistas Ž. Naujokas. Jis kasmet per šventę pasirenka originalų įvaizdį, atitinkantį Lietuvos ir pasaulio tų metų aktualijas.
Iki 2009 m. šventė buvo rengiama ŽENIA aktyvo - Ž. Naujoko, G. Gudavičiaus, R. Žiubrio, taip pat žurnalisčių Astos Kažukauskienės, Dovilės Skabickaitės - Ringis pastangomis, taip pat pasitelkiant renginių organizavimo įmonę „Promo plius". ŽENIA - nemokamas renginys jo dalyviams, rengiamas iš rėmėjų - miesto įmonių, organizacijų paaukotų lėšų.
Nuo 2009 m. ŽENIA rengia Lietuvos žurnalistų sąjungos Klaipėdos apskrities skyrius (vadovė Jolanta Beniušytė). Nuo to laiko gimė ir tradicija visiems šventės dalyviams įsiamžinti bendroje nuotraukoje prie miesto simbolio - Taravos Anikės skulptūros Teatro aikštėje.
ŽENIA šventei užfiksuoti skyrius išleido du leidinius: lankstinuką „ŽENIA" ir 15 metų šventės jubiliejui skirtą spalvingą bukletą „JE SUIS ŽENIA" (verčiant iš prancūzų kalbos - „Aš esu ŽENIA")
ŽENIOS apdovanojimai - originalios statulėlės - teikiamos keturiose nominacijose: „Metų atradimas" - už netikėtą talento proveržį, „Metų praradimas" - už žurnalistų bendruomenei skausmingą veiksmą, „Metų skrydis" - už staigiausią kilimą karjeros laiptais, „Metų knyslys" - už didžiausią rezonansą sukėlusius straipsnius, televizijos ir radijo reportažus. Dar vienos nominacijos - „Metų praskridimo" laimėtojas vietoj ŽENIOS statulėlės gauna šmaikštų prizą.
Pretendentus nominacijoms prieš renginį siūlo visos miesto redakcijos, žurnalistai. Susirinkusi speciali komisija iš skirtingų žiniasklaidos priemonių įvertina pasiūlymus, atrenka labiausiai pasižymėjusius kandidatus pagal kiekvieną nominaciją, sugalvoja šmaikščius pristatymus.
Nugalėtojų rinkimai vyksta dermokratiškai ir linksmai. Laimėtojus iš nominantų renka jų kolegos šventės metu stodami į eilę už nugaros. Už kieno pečių sustoja ilgiausia eilutė kolegų, atstovaujančių skirtingas žiniasklaidos priemones, tie ir laimi. 
ŽENIA šventės metu teikiama ir daugiau apdovanojimų. Lietuvos žurnalistų sąjungos Klaipėdos apskrities skyrius aštuonerius metus teikė Metų žurnalisto ŽENIA statulėlę už profesionalumą ir aktyvų dalyvavimą bendruomenėje. Nuo 2020 m. už nuopelnus Klaipėdos krašto žurnalistikai ir kūrybinius pasiekimus pradėtas teikti LŽS Klaipėdos apskrities skyriaus įsteigtas Johano Ferdinando Kelkio, lietuviškosios žurnalistikos pradininko, medalis. 
ŽENIA šventės metu pagerbiami ir kolegos kitoje „barikadų" pusėje - žurnalistų nuomone, geriausiai dirbusiam spaudos atstovui, viešųjų ryšių specialistui įteikiamas „Ačiū ŽENIA" apdovanojimas. Neužmirštami ir žurnalistų partneriai - profesionaliausiam fotografui, operatoriui įteikiamas „Metų Akies" prizas. Anksčiau yra buvusi teikiama ir „Skolos nominacija".
ŽENIA - pati masiškiausia uostamiesčio žurnalistų šventė, į kurią nuolat susirenka maždaug 60-70 plunksnos brolių ir sesių, fotografų, operatorių, viešųjų ryšių specialistų. Pasimatyti su draugais atvyksta ir buvę žurnalistai, kartais net iš kitų miestų ar šalių. Šventė daug metų buvo rengiama vienoje iš kavinių Teatro aikštėje, 2015 m. buvo iškeliavusi į Kultūros fabriką, o nuo 2018 m. „persikraustė" į gyvos muzikos klubą „Jazzpilis".
ŽENIA tikslas - skatinti žurnalistų profesionalumą, kūrybiškumą, solidarumą, išsaugoti tvirtus žurnalistų bendruomenės ryšius. Tik kartu mes esame stiprūs.
Iš kuklaus sumanymo, bet nekuklaus šventimo per du dešimtmečius ŽENIA tapo Klaipėdos žurnalistų bendruomenei gerai žinomu renginiu ir reginiu, svarbia uostamiesčio žurnalistikos istorijos dalimi. Apdovanojimai augo, keitėsi, tapo solidesni. Tačiau išliko šmaikštūs, taiklūs, kandūs... Kitaip jie nebūtų ŽENIA!...
 
LŽS Klaipėdos apskrities skyriaus informacija
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-10-31 12:31
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Jolanta Beniušytė

2020-10-31 17:14

Ačiū, mieli kolegos, už gražius sveikinimus. ŽENIA šventė yra unikalus reiškinys, būtinai puoselėsime ją, ir švęsime gyvenimą toliau. Šilčiausi linkėjimai iš Klaipėdos!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Akademinis senelis

2020-10-31 15:25

Penkiolika metų Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakultete dėsčiau būsimiems (o dabar jau esamiems) žurnalistams, todėl džiaugiuosi, kad jie turi dvidešimtmetę ŽENIĄ ir linkiu ją gražiai puoselėti ateityje.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas Žeimantas

2020-10-31 12:36

Nuoširdžiai sveikinu kolegas klaipėdiškius su gražia sukaktimi. 20 - tai pati jaunystė, pats smagumas...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media