2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Vilniuje atidarytas muziejus "Homo sovieticus"

2021-09-22
 
Rugsėjo 21 dieną Tuskulėnų dvaro rūmuose buvo atidarytas naujas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro muziejus „Projektas - Homo sovieticus". Ekspozicijos tikslas - atskleisti sovietinio totalitarinio režimo pastangas ir priemones kurti naują socialinę, kultūrinę ir politinę aplinką ir jos produktą - sovietinį pilietį.
Atidaryme kalbėjo LGGRTC gen. direktorius dr. Arūnas Bubnys, Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė, Atkuriamojo Seimo pirmininkas, Kovo 11-osios akto signataras Vytautas Landsbergis, politinis kalinys, kardinolas Sigitas Tamkevičius, Radvilų rūmų dailės muziejaus vedėjas, vienas iš ekspozicijos „Homo sovieticus" kūrėjų Remigijus Černius ir muziejaus „Projektas - Homo sovieticus" kūrėja ir vedėja Dovilė Lauraitienė.
Kaip sakė LGGRTC gen. direktorius A. Bubnys, „simboliška, kad šis muziejus yra Tuskulėnų parke, toje erdvėje, kur okupantai slapčia užkasinėjo pirmais okupacijos metais KGB kalėjime sušaudytas savo aukas. Taip pat simboliška, kad ekspozicija yra įrengta buvusiame dvare ir taip atspindi to laikmečio esmę - tikruosius namų šeimininkus sovietai išvarydavo iš namų ir juos naikino, trėmė, o jų būstuose ir žemėse prievarta kūrė savo fantasmagorišką pasaulį, kuriame išvarytų, sunaikintų šeimininkų vaikai turėjos virsti nemąstančiais robotais, pamiršusiais savo tikrąją istoriją, Tėvynę, papročius. Buvo kuriama sovietinė laboratorija, kur įvairiais prievartiniais būdais - tiek fiziniais, tiek moraliniais - buvo stengiamasi išugdyti naują žmonių rūšį - homo sovieticus: spaliukus, pionierius, komjaunuolius, komunistus ir kitus besąlygiškai paklusnius sovietinius piliečius. Šį istorinį dvilypumą sėkmingai pavyko pavaizduoti ekspozicijos kūrėjams, nes pakėlus galvą už komunistinės laboratorijos lubų matosi buvusio pasaulio - dvaro - fragmentai."
Muziejaus direktorė Dovilė Lauraitienė, dėkodama visiems, prisidėjusiems prie naujo muziejaus atsiradimo, pabrėžė, kad dabartinė ekspozicija nėra baigtinė, ji bus nuolat atnaujinama žmonių dovanojamais eksponatais ir pakvietė visus, turinčius sovietinių reliktų, prisidėti prie tolesnio muziejaus kūrimo.
Šiuo metu muziejuje demonstruojami 200 eksponatų, ekskursijas lydi gidas (vienos ekskursijos trukmė apie 1,5 val.), pavieniams lankytojams yra parengtas išmanusis gidas, kuriuo naudojantis galima išklausyti eksponatų aprašus, taip pat išgirsti su jais susijusių sovietmečio anekdotų ar teatralizuotų pasakojimų.
Kiekvienoje iš penkų salių yra interaktyvi erdvė (terminalas), kur lankytojai gali peržiūrėti sovietinės propagandos ir melo demaskavimo vaizdo siužetus, nuotraukų galeriją, viktoriną ir sovietiniu laikmečiu naudoto žodyno paaiškinimą.
Žaidimus mėgstantiems lankytojams prie atskiro kompiuterio galima išmėginti savo atvaizdą perkelti į sovietinius plakatus ar kronikas arba atsidurti baudžiamuose režimo gniaužtuose, pasidaryti šias nuotraukas ir atsisiųsti jas prisiminimui apie apsilankymą muziejuje.
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras

 

Daugiau informacijos:
Dalius Egidijus Stancikas
Vyriausiasis specialistas
Strateginio vystymo ir komunikacijos skyrius
Didžioji g. 17/1, LT-01128 Vilnius
Tel. (8 5) 275 1266
Mob. 8 612 60604
dalius.stancikas@genocid.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-10-04 17:33
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media