2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Sausio mėnesio kino programa Nacionalinėje bibliotekoje

2019-01-10
 
Pirmą metų mėnesį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Kino salė, V aukštas) 12 val. bus pristatyti trys lietuvių režisierių filmai. Žiūrovai kino seansuose galės prisiminti Sausio 13-osios įvykius Lietuvoje, įsigilinti į žymios asmenybės Algirdo Juliaus Greimo kino portretą ir leistis į linksmą, ironišką, įspūdingą gyvenimo kelionę. Bibliotekos lankytojai sausio mėnesį pamatys „Mes dainuosim", „Cherchez Greimas" (liet. „Ieškoti Greimo") ir „Gustavo nuotykiai".

Sausio 11 d. 12 val. - filmas „Mes dainuosim" (rež. Robert Mullan)

 

Sausio 13-oji, nors ir nėra tikroji Nepriklausomybės atgavimo diena, dažnam lietuviui ji tolygiai reikšminga. Galbūt dėl to, kad tą šiurpią naktį žuvo 13 Lietuvos laisvės gynėjų (dar vienas nuo sunkių sužalojimų mirė vėliau), kurie tapo mūsų valstybės naujausios istorijos laikų didvyriais.
„Mes dainuosim" - tai vaidybinis filmas apie 1991 m. Sausio 13-osios įvykius Lietuvoje. Pasakojama apie kelias šeimas, sausio 12-osios vakarą skubėjusias iš Ignalinos, Klaipėdos, Kauno ir Medininkų, kad galėtų prisidėti ir ginti savo šalies vardą Vilniuje prie Televizijos bokšto ir Parlamento rūmų. Filme atkurtas ankstus Sausio 13-osios rytas, kai sovietų kariuomenė panaudojo jėgą prieš taikius ir nekaltus protestuotojus. Filmo laidotuvių scenos primins graudžius įvykius Vilniaus Katedros aikštėje ir paskutinėje laisvės gynėjų kelionėje į Antakalnio kapines. Filmas „Mes dainuosim" baigiasi retorišku klausimu: tankai gali grįžti, ar mes būsime tam pasiruošę?
Robertas Mullanas geriausiai Lietuvoje žinomas kaip filmų „Laiškai Sofijai", „Gitel" ir „Mes dainuosim" režisierius ir scenarijaus autorius. Vaidybinis filmas „Laiškai Sofijai" 2013 m. pelnė ne vieną „Sidabrinės gervės" apdovanojimą. Vaidybinis filmas „Mes dainuosim" 2016 m. nominuotas „KINFO apdovanojimuose 2016".
„Mes dainuosim" filmavosi aktoriai Dovilė Karaliūtė, Ramunė Skardžiūnaitė, Justas Vanagas, Šarūnas Zenkevičius, Agnė Sunklodaitė, Tauras Čižas, Perlis Vaisieta, Janina Gudzinevičiūtė-Radaitienė, Liubomiras Laucevičius, Aistė Diržiūtė, Darius Petkevičius, Justa Valinskas, Eglė Špokaitė, Asta Satnkūnaitė, Eglė Valdkevičiūtė, Evaldas Leskauskas ir kt. Filmo prodiuseris Artūras Dvinelis. Operatorius Dmitrijus Gribanovas. Filmo dailininkas Andrius Zubkaitis.

 

Sausio 18 d. 12 val. - filmas „Cherchez Greimas" (liet. „Ieškoti Greimo") (rež. Rytis Zemkauskas)

 

Šis dokumentinis filmas skirtas vienam žymiausių šiuolaikinės semiotikos atstovų, kalbininkui, mokslininkui, eseistui Algirdui Juliui Greimui. Žymiojo semiotiko asmenybė - kietas riešutėlis. Jį būtų galima jei ne perkrimsti, tai bent atidžiai apžiūrėti Nacionalinėje bibliotekoje per kino seansą.
2017-uosius Seimas buvo paskelbęs A. J. Greimo metais, todėl Nacionalinė biblioteka inicijavo filmo apie šią asmenybę kūrimą. Darbo ėmėsi R. Zemkauskas su kūrybine komanda. A. J. Greimo paiešką kūrėjai pradėjo Lietuvoje nuo Nacionalinės bibliotekos durų, o tęsė Prancūzijoje.
„Reikia ieškoti Greimo publicisto. Greimo kritiko. Rasti tekstus, kuriuos jis rašė penkiasdešimt metų ir kurie nugulė į išeivijos spaudą. Dalis jų Lietuvoje visai nežinoma, o jie gali mums labai praversti <...>. Nacionalinė biblioteka turi labai didelę Greimo kolekciją visomis kalbomis", - interviu sakė režisierius R. Zemkauskas.
Dokumentiniame filme apie garsųjį mokslininką kalba jo mokiniai, žmona, kaimynai. Aplankoma jo paskutinė gyvenamoji vieta Prancūzijoje. Žiūrovas gali pajausti atmosferą, kurioje dirbo ir gyveno A. J. Greimas.
Režisierius R. Zemkauskas. Scenarijaus autorė Sigita Trainauskienė. Operatorius Gvidas Kovėra. Montuotojas Tomas Ruzgys.

 

Sausio 25 d. 12 val. - filmas „Gustavo nuotykiai" (rež. Vaidas Lekavičius ir Augustinas Gricius)

 

„Gustavo nuotykiai", pirmas nepriklausomos Lietuvos kompiuterinės animacijos kino filmas vaikams ir visai šeimai, kviečia leistis į linksmą, ironišką ir įspūdingą gyvenimo kelionę. Pagrindiniai filmo veikėjai - žymios LRT televizijos laidos „Gustavo enciklopedija" personažai - žurnalistas Gustavas, profesorius Velykis Kalėdauskas ir nykštukas Benas, kuriuos ekrane jau ne vienus metus įkūnija TV laidos autorius ir vedėjas Audrius Rakauskas.
Specialusis korespondentas Gustavas ir profesorius Velykis Kalėdauskas imsis kvapą gniaužiančios misijos - surasti dingusį lakūną, į Lietuvą gabenusį seniai prarastą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų relikviją. Kartu su jais ir Robinzonu Kruzu, baronu Miunhauzenu, kapitonu Nemo, nykštuku Benu ir kitais personažais pažinsite pasaulį, patirsite fantastiškus nuotykius Žemėje, vandenyno gelmėse ir netgi kosmoso platybėse! Pasaulis kupinas paslapčių, o „Gustavo nuotykiai" - apie tuos ir tiems, kurie nori jas atskleisti!
Filme vaidina A Rakauskas ir epizodiškai keletas garsių Lietuvos aktorių ir atlikėjų: Andrius Žebrauskas, Arūnas Sakalauskas, Remigijus Sabutis, Karina Krysko ir Marijonas Mikutavičius. Scenarijaus autoriai V. Lekavičius, A. Gricius, A. Rakauskas. Režisieriai V. Lekavičius, A. Gricius. Prodiuseriai Žilvinas Naujokas, V. Lekavičius, Vitalijus Žukas. Operatorius Vytautas Vyšniauskas. Filmo dailininkai ir eskizų autoriai: Andrius Zakšauskas, Gediminas Pranckevičius, Vilius Pterauskas.
Vietų skaičius Kino salėje ribotas (22 vietos).
Linkime gerų įspūdžių.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-01-11 14:40
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media