2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Paskaita apie neskelbtą unikalų šaltinį : profesoriaus E. Volterio „Svečių ir lankytojų sąrašą“

2022-05-01
 
Eduardas Volteris savo bute Sankt Peterburge apie 1907 metus

Eduardas Volteris savo bute Sankt Peterburge apie 1907 metus

2022 m. gegužės 5 d. 17 val. Lietuvos MA Vrublevskių bibliotekoje vyks istorikės Vidos Girininkienės vieša paskaita „Profesorius Eduardas Volteris ir sūduviai". Pastebėjimais apie prof. Volterį pasidalins doc. dr. Aurelijus Gieda.
Paskaita skiriama Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai ir Sūduvos metams paminėti.
Istorikė Vida Girininkienė rengia knygą „Profesorius Eduardas Volteris ir lietuviai", kurioje bus publikuoti neskelbti dokumentai iš Lietuvos, Estijos ir Rusijos archyvų. Vienas jų - Rusijos MA archyvo Sankt Peterburgo filiale saugomas unikalus šaltinis: E. Volterio 1893-1897 metų „Svečių ir lankytojų sąrašas". Šiame „Sąraše" užrašytos pavardės, pastabos, knygos, išvardyti konkretūs darbai teikia daugybę detalių apie kasdienę to meto lietuvių, latvių, estų tautų kovą dėl savo kalbų įtvirtinimo ir tapatybės. Šis „Sąrašas" mūsų kultūros tyrėjams žinomas, ne kartą cituotas, tačiau išsamiau tirtas nebuvo.
E. Volterio bute Sankt Peterburgo Vasilijaus saloje rinkdavosi žmonės aptarti ir dirbti konkrečių darbų: organizuoti renginius, perrašyti rankraščius, recenzuoti knygas, platinti spaudą ir t. t.. Ir tai neturi nieko bendra su vadinamaisiais „profesorių šeštadieniais", nes Volterio „šeštadieniai" būdavo vos ne kasdien. Ateidavo garsiausi kalbininkai: Aleksandras Aleksandrovas, Aleksiejus Šachmatovas, Josepis Julis Mikkola, Johanesas Šmitas, Oskaras Kolasas ir kt. Dažnai lankėsi Silvestras Baltramaitis, Antanas Smilga, užsukdavo Jonas Mačiulis-Maironis, Antanas Baranauskas, Povilas Višinskis, Jonas Vileišis, tačiau pagrindiniai dalyviai buvo Sudūvos lietuviai: Motiejus Lozoraitis, Antanas Kronkaitis, Adolfas Gavėnas, Antanas Daniliauskas, Pranas Vaičaitis, Petras Kriaučiūnas, Andrius Bulota, Antanas Lingis (slap. Veliuoniškis), Antanas Vilkutaitis, Justinas Bonaventūra Pranaitis, Jonas Jablonskis ir kt. Bendras tikslas ir konkreti veikla juos siejo su Varnoje gyvenusiu Jonu Basanavičiumi, Naumiesčio dviklasės mokyklos mokytoju Pranu Užupiu ir kitais. Giliau pažinti laikmetį padeda ir kituose archyvuose bei bibliotekose saugomi nepublikuoti A. Daniliausko laiškai, įvairių asmenų užrašyti tautosakos ar etnografijos tekstai, Petro Markūzo satyrinės (apie Šakių regioną), Vinco Vaičaičio ar Justino Zubricko (slap. Turčiniškis) patriotinės eilės.

 

Lietuvos MA Vrublevskių bibliotekos komunikacijos skyrius
Tel. (8 5) 212 6890

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-05-01 10:25
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media