2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Besidomintiems dokumentika: „Josifas Brodskis. Pokalbis su Dangaus gyventoju“

2010-09-21
 
Ufarto (BFL) nuotrauka

Ufarto (BFL) nuotrauka

Kornelija Ežerskytė

 

 

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF) šiemet sveikinasi šiek tiek anksčiau nei įprasta. Nuo rugsėjo 23 iki spalio 3 d. visas dėmesys - dokumentiniam kinui.

 

7-ojo VDFF pagrindinėje programoje - filmai, kuriuos žiūri viso pasaulio dokumentinio kino gerbėjai, gausiai susirenkantys į svarbiausių kino festivalių ir forumų sales. Viena pagrindinių filmų temų - įvairialypė žmogaus egzistencinė patirtis.

 

Specialiąją programą organizatoriai šiemet skyrė meno ir kūrybos temai. Programos „Meno pavidalai" filmai - kūrybos proceso dokumentai. Kaip gimsta menas, kas yra menas, svarsto filmų herojai - kompozitoriai, gatvės meno atstovai, choreografai, pramoninio dizaino kūrėjai, rašytojai.

 

Šiemet festivalio žiūrovų laukia net dvi retrospektyvos: išsamiai bus pristatyta lenkų dokumentinio kino virtuozo Pavelo Lozinskio ir lietuvių kino poeto maestro Roberto Verbos kūryba.

 

Trečią kartą rengiamoje konkursinėje programoje varžysis Baltijos šalių geriausieji. Tarptautinė žiuri, vadovaujama Paweło Łozińskio, išrinks tris filmus - jų autoriams bus įteiktos premijos.

 

Pirmą kartą VDFF bus parodyti ir „Skalvijos" kino akademijos dokumentinio kino studentų darbai. „Manome, kad atėjo laikas pristatyti pačių jauniausiųjų žvilgsnį į pasaulį,"- teigia festivalio organizatoriai.

 

Rugsėjo 24-25 d. dokumentikos žanro gerbėjų laukia ypatinga pažintis su filmu „Josifas Brodskis. Pokalbis su Dangaus gyventoju" („Josif Brodskij. Razgovor s nebožitelem") ir jo kūrėju Romanu Liberovu.

 

Žurnalistams šis susitikimas turėtų būti ypač įdomus. Mat Roman Liberov po to, kai baigė Teatro institutą ir  Rusijos valstybinį kinematografijos institutą, stažavosi ir dirbo kanale BBC. Nuo 2001 metų dirba įvairiose televizijose, kuria dokumentinius filmus. Trisdešimtmetis R.Liberov periodiškai imasi ir prodiuserio darbo.

 

 

Filmo pagrindą sudaro kritiko Solomono Volkovo pokalbis su Nobelio literatūros premijos laureatu poetu Josifu Brodskiu, su vykęs 1993 metais Niujorke. J. Brodskis pasakoja apie esminius savo gyvenimo posūkius, atvirai atsakinėja į opius klausimus, kalba apie poeziją, juokauja, dalijasi prisiminimais. J. Brodskio eiles skaito Kirilas Pirogovas ir pats autorius. Filmas sukurtas šiais metais minint poeto jubiliejų.

 

Filmo autoriui Romanui Liberovui J. Brodskis tapo gyvenimo orientyru, kai 1997 metais pirmą kartą apie jį sužinojo perskaitęs straipsnį, skirtą poeto mirties metinėms. Nuo tada R. Liberovas J. Brodskį laiko nuolatiniu savo pašnekovu.

 

Režisierius sako, kad jam buvo svarbu ne tik papasakoti apie poetą, bet ir sukurti atmosferą, kuri geriausiai atspindėtų tai, kas ir kaip yra kalbama. Filme pasitelkiama animacija.

 

Filmo kūrybinė komanda: scenarijaus autorius ir režisierius Roman Liberov, operatorius Denis Madyšev, garso režisierius Aleksandr Truchan, montažas ir grafinis apipavidalinimas Georgij Galiuzov, multiplikacija  Anastasija Golovan. Šiemet sukurtą 44 minučių trukmės filmą prodiusavo pats R.Liberov kartu su Marija Ivanova.

 

Filmą galite pamatyti ir susitikti su jo režisieriumi: rugsėjo 24 d. 18 val. kino teatre „SKALVIJA" (filmą pristatys režisierius), 25 d. 19.15  val. kino teatre „PASAKA" (filmą pristatys režisierius), 27 d. 15 val. „SKALVIJOJE".

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-09-21 10:17
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media