2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Vrublevskių bibliotekoje - popietė „Spėję dalintis pasauliu“, skiriama dailininkų ir poetų atminimui

2017-10-21
 
 

2017 m. spalio 27 d. 15 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje, Žygimantų g.1, vyks popietė dailininkų ir poetų atminimui. Renginio metu bus pristatyta vieno iš svarbiausių medalių kūrėjų Lietuvoje ir poeto, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto prof. Petro Gintalo kūrybos knyga „Petras Gintalas - medalio žmogus", VDA leidyklos išleista 2016 m. Dalyvaus dailininkai prof. Petras Gintalas, Gvidas Latakas, poetai Ona Jautakė ir Danielius Milašauskas, Petro Gintalo kūrybai skirtos knygos teksto autorė menotyrininkė dr. Jurgita Ludavičienė, menotyrininkė dr. Neringa Markauskaitė.

P. Gintalui dailės ir poezijos abipusis ryšys atsivėrė Vilniuje dailės institute, kai čia studijuodamas, kartu su draugais įkūrė teatrą, kuriame buvo rengiami vaidinimai pagal jo paties, Arvydo Ambraso ir kitų studentų parašytus tekstus. Dailės ir poezijos ryšys skleidėsi nuo ankstyviausio dailininko kūrybos laikotarpio. Žmogaus likimo ir istorinės temos P. Gintalo kūryboje yra vienos svarbiausių. Pagrindinė dailininko nuostata nusakoma žodžiais: priminti, išsaugoti, įamžinti. Savo kūryba jis atsigręžė į gimtąją Žemaitiją. Dailininkas sukūrė įsimintinų metalo plastikos darbų, kaip šešiolikos reljefų kompoziciją „Telšių mitai", taip pat dvi reljefines kompozicijas Telšiuose įrengtai Žemaičių sienai „Žemaitija" ir „Durbės mūšis".

Didžiąją kūrybos dalį P. Gintalas paskyrė medaliams, taip pat ir monetų projektams. Šie darbai yra dedikuoti iškilioms asmenybėms Kristijonui Donelaičiui, Ievai Simonaitytei, Vincui Krėvei-Mickevičiui, Maironiui, Jonui Basanavičiui, Pauliui Galaunei, Vladui Drėmai, Antanui Mončiui ir daugeliui kitų rašytojų, dailininkų ir kitų kultūros puoselėtojų atminimui. Dailininko kūryba išsiskiria raiškia plastika, daugiareikšme ikonografija ir poetiniu pradu. P. Gintalo medaliuose vitališka menine kalba atkuriami pasakojimai, kurie atspindi įamžintas asmenybes, jų gyvenimą ir kūrybą, visuomeninę veiklą, išreikštą per portretą, istorinius-mitologinius ir kitus siužetinius vaizdinius.

LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyrius

Daugiau Informacijos:

Ligita Mikulėnienė

Komunikacijos skyrius

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka

Žygimantų g. 1, LT-01102 Vilnius

(85) 212 68 90

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-10-21 13:57
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media