2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje - paroda „Memento Mori“

2018-07-17
 
Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje galėsite susipažinti su išskirtine ekspozicija. Bibliotekos lankytojams pristatome 8-osios Vilniaus tarptautinės dailininko knygos trienalės eksponatus. Pasak parodos kuratoriaus profesoriaus Kęstučio Vasiliūno, šių metų parodos tema „Memento Mori" turėjo paskatinti menininkus susimąstyti ne apie artėjančią mirtį, kuri medžiaginėje plotmėje neišvengiama, bet apie gyvenimą. „Apie žmogų, kuris yra nemirtingas, kuriam žemiškas „miegas" yra tiktai atvertos durys į amžinybę, į amžiną gyvenimą Džiaugsme. Kuriam net sunki mirtis ar prievartinė žūtis, baisiausias teroro aktas gali tapti kankinystės ir šventumo keliu į dangų. Tad nebūkime mirusieji, einantys į tamsų kapą. Būkime šviesos vaikai, laukiantys amžinojo Džiaugsmo", - intriguojančiai šių metų dailininko knygos trienalės temą pristato prof. K. Vasiliūnas.
„8-oji Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė 2018" yra tęstinis tarptautinis edukacinis projektas. „Dailininko knyga" - tai idėjos įkūnijimas ir konceptualiu, ir amato lygmeniu. „Dailininko knygos trienalė" yra idėjų bankas grafiniams dizaineriams, knygų įrišėjams, tipografams, konceptualaus ir instaliatyvaus meno kūrėjams, dėstytojams ir studentams. Tai daug dėmesio ir iš menininkų, ir iš muziejų, galerijų, universitetų sulaukiantis unikalus nekomercinis projektas, kuriame taikoma griežta kūrinių atranka.
Nacionalinėje bibliotekoje dailininko knygos trienalės parodoje bus eksponuojamos kartu su senaisiais bibliotekos fonduose saugomais dokumentais „Memento Mori" tema. Ir tai yra šios trienalės unikalumas, nes pirmą kartą pateikiamos senosios spausdintinės ir šiuolaikinės dailininko knygos vienoje ekspozicinėje erdvėje. Kartu tai dar vienas sėkmingas ir funkcionalus Nacionalinės bibliotekos ir meno pasaulio atstovų bendradarbiavimo pavyzdys.
„8-oji Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė 2018" šiais metais jau buvo eksponuota Leipcigo knygų mugėje ir knygos meno festivalyje „Urbino e le Città del Libro" Urbine, Italijoje. Po parodos Vilniuje, Nacionalinėje bibliotekoje, 2019 metais „8-oji dailininko knygos trienalė" bus eksponuojama galerijoje „SG" Venecijoje ir „Museo Leone" Verčelyje, Italijoje, „Evanston Art Center" Evanstone ir „Fredonia State University" JAV. Tarptautinis žiuri pagrindinį prizą skyrė menininkei iš Čilės Magdalenai Cordero Echeverriai.
Tarptautinės dailininko knygos trienalės periodiškai organizuojamos nuo 1997 metų.
Per 21 trienalės veiklos metus knygos buvo eksponuotos ne tik Vilniuje, bet ir Leipcige, Frankfurte, Hamburge, Reine (Vokietijoje), Lilyje (Prancūzijoje), Silkeborge (Danijoje), Venecijoje, Verčelyje (Italijoje), Seule (Pietų Korėjoje), Halmstade (Švedijoje), Zalcburge (Austrijoje). Į trienalės parodas buvo atrinkti 838 menininkai iš 65 šalių.
Laukiame Nacionalinės bibliotekos Parodų erdvėje.
Parodos atidarymas liepos 19 d. 18 val. Ji veiks iki rugsėjo 23 d. Vieta - Parodų salė, III a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Projekto organizatorius - VšĮ „Bokartas"
Pagrindinis rėmėjas - Lietuvos kultūros taryba
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-07-17 11:43
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media