2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Energijos pliūpsnis Skaistės Semenikės darbų parodoje

2022-02-21
 
Menininkė Skaistė Semenikė trykšta gyvenimo džiaugsmu ir liepsnojančių emocijų potyriais dalijasi savo paveiksluose. Ryškiaspalviai darbai gyventi čia ir dabar, pajusti akimirkos įspūdį kvietė Madrido, Milano, Paryžiaus, Insbruko ir Niujorko gyventojus, o apkeliavusi užsienio galerijas „THE TIME IS N(W)OW" paroda grįžo į Lietuvą - nuo vasario 17 dienos potyriams kviečia atsinaujinančiame prekybos centre „Europa".
ĮKVĖPS JAUSTI RYŠKIAI
Skaistės Semenikės darbuose - ryškūs besišypsantys pavidalai, kuriais menininkė siekė stumtelėti žiūrovą tolyn nuo pandemijos niūrumos. Žmonės, žiūrėdami į menininkės darbus, gali bent akimirkai pamiršti problemas, pasinerti į gyvenimą čia ir dabar, kuris yra nuostabus ir kerintis.
„Ši žmogiukų psichodelika gimė, kai prasidėjo mums visiems sunkus laikotarpis - pandemija, žmonės buvo pikti, o aš pagalvojau, kad pradėsiu tokius linksmus žmogeliukus piešti. Aš juos susapnavau, turėjau ryškią viziją, tad nieko nelaukusi įnikau dirbti. Iš pradžių aplinkiniams buvo šokas, o dabar visiems patinka. Sulaukiu komentarų, kad pamačius darbus žmonės nori šypsotis, o mano toks tikslas ir buvo - padėti užmiršti problemas, nerti stačia galva į potyrius. Mes nežinome, kas bus rytoj, tad mėgaukimės akimirka, kurią iš tikrųjų turime", - parodos „THE TIME IS N(W)OW" darbų idėją pristato autorė.
S. Semenikė pasakoja, kad paroda vyks specialiai sukurtoje improvizuotoje galerijoje prekybos centre „Europa", kurioje menininkės darbai užsukusį lankytoją paskandins spalvų ir pojūčių jūroje. Šioje erdvėje bus galima ne tik apžiūrėti paveikslus, bet ir praleisti laiką - pailsėti ar padirbėti.
Skaistė sako, kad laisvės pojūtis ir gebėjimas pabėgti nuo kasdienybės yra parodos siekiamybė. Pati darbų autorė kiek įmanoma daugiau planuoja laiką leisti galerijoje, susitikti su žmonėmis, pasakoti apie paveikslus, bendrauti, įkvėpti veikti, dalintis gyvenimo lengvumu.
„Lietuvoje susiduriu su skirtingais požiūriais į savo kūrinius ir meną apskritai, turiu įvairių patirčių, bet einu iškėlusi vėliavą ir sakau, kad visiems patiks, o jei nepatiks, tai bent visai kitaip pažiūrės. Parodos erdvė man pasirodė stilinga - man artima idėja, kad žmogui pailsėti nepakanka tik geriant kavą ar valgant kruasaną, reikia pamaitinti ir savo sielą, tada pasitaiso ir nuotaika", - juokiasi Skaistė.
Menininkė sako, kad parodos tikslas bus pasiektas sukėlus bet kokią emociją ir nebūtinai laukia teigiamos reakcijos - mano darbai neturi būti gražūs, jie turi kelti emociją. Vis dėlto labiausiai ji nori dalintis pozityvia energija.
DIRBA LYG VARIKLIUKAS
Visa galva lyg viesulas į parodos vyksmą nerianti Skaistė Semenikė visą save atiduoda kitiems, todėl renginių, parodų metu pavargsta, tačiau sako negali nustoti nuolat gaudyti galvoje sproginėjančių minčių ir idėjų ateičiai.
„Kai vyksta mano parodos ar kiti renginiai, jaučiuosi taip, lyg būčiau ištraukusi savo širdį ir atidavusi kitiems. Ir tada pajuntu, kad man jau nebepavyksta laisvai kvėpuoti, reikia tą širdį susigrąžinti, tiesiog reikia poilsio. Man toks pavargimas yra malonus, tačiau mano galvoje mintys nesustoja", - šypsosi Skaistė.
Moteris dalijasi, kad jau įgyvendinti planai, svajonės dažnai tampa nebe tokie svarbūs, todėl iškart mintyse arsiranda tolimesnis planas: „Būna, atvažiuoju į užsienio šalies galeriją pažiūrėti savo paveikslų, apie ką visą laiką svajojau, o mano mintyse kyla klausimas - kur dabar dar norėčiau? Esu tokio charaterio, neleidžiu sau užmigti ant laurų, siekiu daugiau. Mano variklis sukasi visada, atrodo, laukiu to, laukiu kito, bet vos sulaukiu - kas toliau, todėl reikia sau pasakyti - stop, pasimėgauk!"
EKSPERIMENTUOJA IKI ŠIOL
Skaistė Semenikė dar vaikystėje lankė dailės mokyklą, kur įgijo daug reikalingų žinių, ir nuo pat pradžių svajojo tapti menininke, tačiau iš pradžių gyvenimas privertė imtis kitų darbų. Užsispyrusi ir energijos nestokojanti moteris tikslų siekė savo jėgomis - pirmiausia reikėjo susikurti finansinį pagrindą, leisiantį užsiimti nemažai kainuojančiu pašaukimu. Tik vėliau, savo pomėgį piešti parodžiusi socialiniuose tinkluose, Skaistė sulaukė auditorijos palaikymo ir paskatinimo, pomėgis tapo ir darbu.
„Aš iki šiol žaidžiu, eksperimentuoju, stengiuosi negyventi pagal taisykles, bandysiu naujoves tol, kol suvoksiu, kas man yra geriausia. Aš neturiu jokių eskizų, pieštukų, aš atsistoju prieš drobę, pasiimu teptuką ir pradedu. Kartais atrodo, kad ne aš piešiu, o ką man signalizuoja visata, mano žinios, spalvų deriniai. Stoviu ir darau", - pasakoja menininkė.
Daugelis paveikslų nutapyti įkvėpimui pagavus tiesiog naktimis, bijant, kad kitą dieną mūza bus išgaravusi ir daugiau nebepasirodys, todėl pagavus kūrybiniam cunamiui Skaistė sako negalinti sustoti, plaukia su ta banga tol, kol idėjos būna įgyvendintos.
„THE TIME IS N(W)OW" paroda prekybos centro „Europa" improvizuotoje galerijoje pirmajame aukšte veiks iki kovo pabaigos nuo pirmadienio iki šeštadienio nuo 10 iki 20 val., sekmadienį nuo 10 iki 19 val.
Daugiau informacijos:
Kristina Jurgilė,
„Nova media" komunikacijos agentūra
kristina.jurgile@novamedia.lt
Tel. Nr. +37067341658
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-02-21 12:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media