2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Avromas Suckeveris: paroda „Žaibo prisiminimas“

2018-09-06
 
Pirmąją rudens savaitę Lietuvoje vyks Europos žydų kultūros dienos. Šia proga Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centras kviečia į Meno erdvę (V aukštas) apsilankyti parodoje „Žaibo prisiminimas", kuri skirta poetui Avromui Suckeveriui. Pirmų publikuotų Vilniaus geto memuarų autorius ir antinacistinio pasipriešinimo dalyvis prisidėjo prie žydiško Vilniaus klestėjimo ir liudijo jo žūtį įamžindamas tai mūsų atmintyje.
A. Suckeveris Vilniuje nugyveno du trumpus ir audringus gyvenimus. Pirmas prasidėjo 1921-ais, kai Sibire netekęs tėvo, būdamas vienuolikos metų, Vilniuje apsigyveno kartu su mama. Tuo metu poetas mokėsi chederyje ir gimnazijoje, klausėsi kursų Vilniaus universitete, pradėjo rašyti ir skelbti poeziją. Šio gyvenimo svarbiausia dalis buvo draugystė su kitais žydų poetais ir dailininkais. Antrojo vilnietiško gyvenimo pradžią A. Suckeveriui ir jo šeimai - mamai ir žmonai - žymėjo 1941 m. įvykdyta nacių okupacija ir geto įsteigimas. Poetas, susidurdamas su tokiais nepakeliamais išbandymais kaip motinos ir naujagimio sūnaus praradimas, stebėdamas, kaip Vilniaus žydai nušluojami nuo žemės paviršiaus, toliau rašė poeziją, tik jau visiškai kitokią, tarsi pakeitusią veidą, kovojančią su nebūtimi.
Nacionalinėje bibliotekoje saugomi A. Suckeverio geto laikotarpio rankraščiai, knygos ir kiti poeto bei jo draugų kūriniai bus eksponuojami „Žaibo prisiminimo" parodoje. 
Paroda veiks iki rugsėjo 24 dienos.
Organizatoriai: Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centras
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-09-06 09:24
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media