2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Antakalnio galerijoje: Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos mokinių paroda "AITVARAI. Lietuvos Raudonoji knyga"

2019-06-20
 
Antakalnio galerijoje (Antakalnio g. 86, Vilnius) pradėjo veikti Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos mokinių paroda "AITVARAI. Lietuvos Raudonoji knyga".
Aitvaras lietuvių mitologijoje - pagoniškojo panteono dieviška būtybė, oro, vandens, debesų saugotojas.
Aitvaras gali pasirodyti įvairiais pavidalais: garnio, juodvarnio, ugninės gyvatės, orinio žalčio. Dažniausiai apsireiškia viesulu ir lakioja po laukus, girias, laužo medžių viršūnes. Gali sukelti lietų, gaisrą, sausrą. Tikima, kad aitvarai globoja gerus, teisingus žmones, apdovanoja juos turtais ir sėkme.
Paroda "AITVARAI. Lietuvos Raudonoji knyga" - puiki įžanga į gražiausią metų šventę - Rasas arba vasaros saulėgrįža.
Vasara - metų laikas, kada esame arčiausiai gamtos, kada pakeliame akis į dangų, stebime debesis, skaičiuojame žvaigždes. Suvokiame tai sąmoningai ar ne - esame gamtos dalis. Esame atsakingi už aplinką kurioje gyvename, kurioje gyvens mūsų vaikai ir anūkai. Kokį pasaulį jiems paliksime?
Parodoje "AITVARAI. Lietuvos Raudonoji knyga" eksponuojami Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos mokinių sukurti aitvarai. Aitvarai vaizduoja nykstančias Lietuvos augalų ir gyvūnų rūšis, įtrauktas į Lietuvos Raudonają knygą. Baltoji vandens lelija, balinis vėžlys, žalvarnis - tai tik maža dalis faunos ir floros, kuri, nesiimant veiksmų, gali likti vien mūsų atmintyje. Trapūs ir efemeriški aitvarų kūnai - tarsi aliuzija į gamtos netvarumą ir pažeidžiamumą. Paroda siekiama atkreipti dėmesį į šiandien aktualias klimato kaitos problemas, gamtos apsaugą, nykstančių rūšių išsaugojimą.
Nors aitvaro vieta danguje, parodai surizikavome nuleisti juos ant žemės, kad galėtume iš arti pasigrožėti įmantriomis skraidūnų formomis, pamatyti jų "kūniškumą", atskleisti paslapties šydą, dengiantį šias dangiškas būtybes. Kiekvienas parodoje eksponuojamas aitvaras yra unikalus tiek savo forma ir konstrukcija, tiek ir aerodinaminėmis savybėmis. Į kiekvieno aitvaro gamybą įdėta daug meilės ir ne vienas mėnuo kruopštaus rankų darbo. Pasiekti šių rezultatų jauniesiems autoriams padėjo mokytoja ir šio projekto vadovė Julija Ikamaitė, o pakelti juos aukštyn ir kitais dangiškais reikalais rūpinosi aitvarų meistras Donatas Dumskis.
Džina Jasiūnienė
Antakalnio galerijos vadovė

 

 

Daugiau informacijos:
info@antakalniogalerija.lt
Tel. nr +37067552719
Džina Jasiūnienė

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-06-20 10:51
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media