2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Vakaras su ekspedicijos "Filipinai'2011 M.Šalčiui atminti" dalyviais - M.ir J.Šlapelių muziejuje

2011-03-23
 
Miglės Greičiuvienės nuotraukoje: Daiva Kibildytė - viena iš ekspedicijos dalyvių

Miglės Greičiuvienės nuotraukoje: Daiva Kibildytė - viena iš ekspedicijos dalyvių

Kornelija Ežerskytė

 

Kovo 25 d. (penktadienį) 17 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje visuomenei bus pristatyta ekspedicijos "Filipinai'2011 M.Šalčiui atminti" dalyvių įspūdžiai ir vizuali medžiaga.

 

Ši ekspedicija jau antroji, skirta garsaus tarpukario Lietuvos keliautojo, žurnalisto ir rašytojo Mato Šalčiaus atminimui.

 

Pirmoji ekspedicija į Pietų Ameriką „Bolivija - Peru‘ 05 M.Šalčiui atminti" vyko prieš penketą metų ir turėjo labai konkrečią užduotį - kiek įmanoma tiksliau nustatyti M.Šalčiaus palaidojimo vietą. Tuomet ekspedicijai vadovavo Klajūnų klubo prezidentas Gintautas Babravičius, todėl labai simboliška, kad palydėtuvės į antrąją ekspediciją vyko Vilniaus savivaldybėje.


Antrosios ekspedicijos tikslas - priminti Lietuvai ir pasauliui apie Matą Šalčių, nuvežti į Filipinus informaciją apie Lietuvą ir parvežti žinių apie svetur gyvenančius mūsų tautiečius. Pasak jos vadovo ir knygos apie Matą Šalčių autoriaus Gerimanto Statinio, keliaujant po Filipinus, susitinkant su ten gyvenančiais tautiečiais sukauptas dar didesnis bagažas apie Lietuvą garsinusią asmenybę.

 

M.Šalčius buvo neeilinė asmenybė, pralenkusi intelektu savo bendraamžius, jo erudicija ir įžvalga buvo stulbinanti, tai žmogus, negailestingai pliekęs prisitaikėlius, pataikūnus ir karjeristus. Pasak Česlavo Kudabos - tai fenomenas mūsų kultūros istorijoje, kuriuo reikia didžiuotis. 

 

"Šioje ekspedicijoje buvo viskas kartu - ir "šalčiški" tikslai, ir sportas, ir poilsis bei pramogos,"- sako prof. Juozas Antanavičius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos mokslo ir meno prorektorius bei vienas iš ekspedicijos dalyvių.

 

"Pasijutau kaip seriale "Dingę"...- mintimis dalijasi bendrakeleivė režisierė Miglė Greičiuvienė. O žurnalistė Dalia Juočerytė priduria, jog Filipinų šalis "raiba kaip džipnis ir mūsų kelionė".

 

Į susitikimą su ekspedicijos dalyviais susirinkę vilniečiai pamatys Praksedos Bukauskienės nufilmuotą, vėliau jos vyro Vytauto Bukausko sumontuotą dokumentinį filmą apie kelionę.

 

Beje, į Filipinus kartu su ekspedicija keliavo ir Bukauskų mažylė Mėta Melisa, kuriai nėra nė dvejų metukų. Tad kelionės įspūdžiai ir išgyvenimai turėtų būti įdomūs ir tiems, kurie svarsto, ar nerizikinga į tolimas keliones leistis su tokio amžiaus mažyliais.

 

O klausiantiems, kodėl Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus atvėrė duris šios ekspecijos dalyviams, sąsąjų reikėtų ieškoti tarp asmenybių.

 

Matas Šalčius visada išliks kaip didis tarpukario Lietuvos patriotas, idealistas, nenustygstantis vietoje, ieškantis pasaulyje tiesos ir gyvenimo prasmės, žmogus atidavęs savo jėgas šalies švietimui ir nepriklausomybei. Pradžioje Matas Šalčius buvo pedagogas ir tuo labai didžiavosi, mokė vaikus lietuvių kalba, kai ji tuo metu buvo draudžiama. 

 

Taip pat atsidavę savo Tėvynei, jos nepriklausomybei, lietuvybės puoselėjimui buvo ir to meto šviesuoliai Marija ir Jurgis Šlapeliai. 

 

Tad kviečiame penktadienio vakarą  praleisti kartu su ekspedicijos "Filipinai'2011 M.Šalčiui atminti" dalyviais. Laukiame Jūsų muziejuje (Pilies g. 40, Vilnius).

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-03-23 16:00
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media