2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Daktaro Sergejaus Temčino paskaita „Kas šiandien žinotina apie Pranciškų Skoriną?“

2017-05-04
 
Sergejus Temčinas

Sergejus Temčinas

 

2017 m. gegužės 11 d. 17 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje, Žygimantų g. 1, įvyks prof. habil. dr. Sergejaus Temčino paskaita „Kas šiandien žinotina apie Pranciškų Skoriną?"

Rusėnas Pranciškus Skorina (*prieš 1490 Polocke - †prieš 1552-01-29 Prahoje) buvo pirmasis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (ir visų rytų slavų) knygų leidėjas, vertėjas, rašytojas ir liturginis poetas, švietėjas humanistas ir mokslininkas (medikas ir botanikas). 2017 m. Europa mini reikšmingą jubiliejų: 500-ąsias Pranciškaus Skorinos Prahoje išspausdintos rusėniškos Biblijos metines.

Įdomu tai, kad apie 1520 m. Skorina persikėlė į Vilnių, kur vyriausiojo burmistro Jokūbo Babičiaus namuose įsteigė pirmąją spaustuvę LDK. Vilniuje apie 1522 m. jis išleido „Mažąją kelionių knygelę", kurią sudarė Psalmynas su liturginių tekstų priedais, o 1525 m. - „Apaštalų darbus ir laiškus", t. y. vieną Naujojo Testamento dalį. Tuo metu Skorina ėjo Vilniaus katalikų vyskupo Jono iš Lietuvos kunigaikščių asmeninio gydytojo ir sekretoriaus pareigas.

Paskaitoje aptarsime svarbiausius žinotinus dalykus apie jo asmenį ir kūrybą: gyvenimo etapus, etninę ir konfesinę priklausomybę, prozinius ir poetinius kūrinius, leidinių turinį ir kalbą, spaudos kultūrą ir meninę puošybą. Jo gyvenimas ir kūryba atskleis mums tuometinėje Lietuvos valstybėje ir už jos ribų vykusią įvairių kultūrų ir tradicijų sąveiką.

Po paskaitos Vrublevskių bibliotekoje norintieji galės pratęsti ekskursiją Valdovų rūmų muziejuje ir gyvai susipažinti su gegužę iš Baltarusijos atvežtais eksponatais: viena pirmųjų P. Skorinos spausdintų knygų - „Mažąja kelionių knygele" bei 1517 m. rugsėjo 10 d. Prahoje išleista „Jobo knyga", kurios pratarmė ir pabaigoje esantis prierašas bei pagrindinis Biblijos knygų tekstas parašyti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės rusėnų kalba. Valdovų rūmų ekspozicijoje knygų paroda „Pranciškaus Skorinos keliais su banku BELGAZPROM" veikia nuo gegužės 4 iki birželio 4 d.

Informaciją parengė LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyrius.

Ligita Mikulėnienė

Komunikacijos skyrius

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka

Žygimantų g. 1, LT-01102 Vilnius

(85) 212 68 90

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-05-04 09:26
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media