2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Konstitucijos egzamino finalas

*print*

Archyvas :: Šeštadienį Vilniuje susirinks geriausi Konstitucijos žinovai

2009-11-27
 

Jau šį šeštadienį, lapkričio 28 d., 11 val. Teisingumo ministerijoje (Gedimino pr.30, Vilniuje) susirinks patys geriausi Konstitucijos žinovai iš visos Lietuvos. Tarp jų pirmąkart finale dalyvaus ir teisinį išsilavinimą turintys arba teisę studijuojantys piliečiai.

 

Tapę Konstitucijos egzamino pirmojo turo laimėtojais savivaldybėse jie garbingai atstovaus savo bendruomenėms ir varžysis dėl pačių geriausių šiais metais Konstitucijos žinovų vardo. Konstitucijos egzamino finale laukiama per 150 dalyvių.

 

Kai kurioms savivaldybėms atstovaus ne po vieną, o po keletą laimėtojų, kurie pirmajame ture surinko didžiausią vienodą balų skaičių. Geriausiai pirmajame ture pasirodę nuteistieji taip pat dalyvaus finale: jie rašys esė pataisos įstaigose tuo pat metu, kaip ir visi finalo dalyviai.

 

Visi Konstitucijos egzamino finalo dalyviai rašys savo pamąstymus viena iš pasirinktų esė temų. Temos bus paskelbtos tik prasidėjus finaliniam turui - Teisingumo ministerijos salėje, o netrukus paviešintos ir tinklalapiuose www.tm.lt bei www.lzs.lt . Šiai kūrybinei užduočiai bus skirta valanda laiko.

 

Pernai Konstitucijos egzamino finale buvo tokios temos: „Rinkimai - mano teisė dalyvauti valstybės valdyme“, „Ką ir kodėl pakeisčiau dabartinėje Lietuvos Respublikos Konstitucijoje?“, „Žmogaus teisių konstitucinė apsauga: teisiniai svertai ir realybė“. Daugiausia dalyvių tuomet rinkosi pirmąją temą. Finaliniame etape buvo taikoma koduota sistema. Geriausiųjų esė autoriai paaiškėjo tik įvertinus visų finale dalyvavusiųjų darbus.

 

Šiemet egzamino finale dalyvaujantys piliečiai varžysis dvejose grupėse: dėl geriausio Konstitucijos žinovo vardo tarp gyventojų ir tarp teisininkų (arba teisę studijuojančių asmenų). Visi jie rašys esė pasirinkta tema iš trijų pasiūlytų temų. Finalo dalyvių darbus vertins komisija iš teisininkų, žiniasklaidos, visuomenės atstovų.

 

Tuomet bus išrinkti patys geriausi šiais metais Konstitucijos žinovai šalyje. Gruodžio 14 d. juos priims ir pasveikins Konstitucijos egzamino globėja LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Laimėtojai bus apdovanoti projekto organizatorių dovanomis.

 

Lietuvos žurnalistų sąjunga, kuri kartu su Teisingumo ministerija ir šio projekto partneriais, jau treti metai vykdo Konstitucijos egzaminą šalyje, šįkart pastebi neįtikėtiną projekto sėkmę.

 

Šiemet Konstitucijos egzaminas surengtas Konstitucijos dienos išvakarėse, spalio 24-ąją. Vien per 1 valandą, kol vyko egzaminas savivaldybių salėse, pataisos įstaigose, tardymo izoliatoriuose bei internetu (DELFI ir Lzs.lt tinklalapiuose) arba mobiliuoju internetu (TELE 2) Konstitucijos egzamino testą laikė per 1 500 šalies piliečių. Visi jie – gyventojai ir teisininkai – laikė skirtingus testus ir varžėsi dėl teisės patekti į egzamino finalą, kur ir paaiškės šių metų geriausi Konstitucijos žinovai Lietuvoje.

 

O startas Konstitucijos egzaminui buvo duotas spalio 23 d. šalies mokyklose, kur skirtingus testus laikė bei kūrybines užduotis atliko per 50 000 moksleivių.

 

Dar vienas įspūdingas skaičius: jau pasibaigus Konstitucijos egzamino pirmajam turui daugybė šalies piliečių testą sprendė savarankiškai. Vien DELFI portale po egzamino Konstitucijos žinias pasitikrino per 10 000 piliečių (8 131 gyventojas ir 2 028 teisininkai).

 

Konstitucijos egzamino rengėjai linki sėkmės visiems finalinio turo dalyviams.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-11-27 19:15
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media