2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Jaunojo žurnalisto užrašai

*print*

Archyvas :: Pirmoji meilė išsipildo ir stovyklose, ir socialiniuose tinkluose

2020-02-18
 
Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Aistė Pugačiauskaitė

 

Pirmoji meilė – saldi ir nenuspėjama. Daugelis įsimyli dar mokykloje. Kai kurie mokiniai tampa drovūs, o kiti simpatiją išreiškia tai parodydami – berniukai stengiasi pasirodyti prieš mergaites, o šios pradeda puoštis, kad tik jiems patiktų. O kas nutinka, kai mokiniai prisipažįsta meilėje vienas kitam? Kaip į tai reaguoja jų bendraklasiai? Manau, geriausiai į šiuos klausimus gali atsakyti patys moksleiviai.


Penkiolikmetės Martynos pirmosios meilės istorija skamba vėjavaikiškai. Savo išrinktąjį sutiko stovykloje, būdama dešimties. Viskas vyko žaidimo forma – mergaitė su draugėmis susitarė, kad stovykloje susiras savo pirmuosius gyvenime vaikinus. Mergaitės buvo smalsios ir dar nepatyrusios, todėl pradėjo lįsti prie, jų nuomone, simpatiškiausių stovyklos berniukų.


Kai patrakusios stovyklautojos galiausiai susirado sau tinkamiausius vaikinukus, jos apsikabindavo, šokinėdavo ant savo išrinktųjų pečių ir kitaip kibdavo prie savo simpatijų. O pati šios pirmosios meilės kulminacija įvyko paskutinį stovyklos vakarą, kai šios istorijos pagrindinė veikėja visiems pasiūlė žaisti taip jaunuolių mėgstamą žaidimą – butelį. Pagrindinė šio žaidimo taisyklė – susėdus ratu, sukti butelį ir į kurį žaidėją atsisuks butelio galvutė, tą žmogų reikia pabučiuoti. Martyna, žaidimo iniciatorė, butelį stengėsi sukti taip, kad galvutė atsisuktų į jos mylimą berniuką – ir jai pavyko! Būtent tada ji prisipažino savo simpatijai meilėje ir pirmą kartą pasibučiavo! Dabar penkiolikmetė Martyna šią istoriją prisimena su šypsena veide.


Būtent tokios, vaikiškos, meilės istorijos ir yra pačios linksmiausios ir žaviausios, nors įsimylėjusiems vaikams jos atrodo svarbios ir visai nejuokingos. Taip buvo ir kitam pašnekovui, dabar jau gimnazistui Rokui, kuris pradinėje mokykloje įsimylėjęs visų taip mėgstamą ir gerbiamą klasiokę. Jis teigia, kad jam buvo gana baisu ir drovu, jis pradėjo rodyti savo jausmus mergaitei gal kiek keista ir įdomia forma – filmuodamas ją. Po kiek laiko ir pati mergaitė suprato, kad ji patinka berniukui, ir pradėjo rodyti jam dėmesį. Po mėnesio jie tapo jau klasės pripažinta porele. Tuomet pradinukas Rokas manė, jog tai yra viso gyvenimo meilė ir jų niekas neišskirs, tačiau visa meilės istorija pasibaigė vasaros atostogomis. Taigi, pradinukiška meilė yra kaip tie pirmieji suaugusiųjų rūbų pasimatavimai.


Kaip ir kada pajuntama simpatija bendraamžiui? Mokinių atsakymai labai panašūs, dažniausiai veikia išvaizda ir jų „statusas“ klasėje. Prie simpatiško berniuko „kibdavo“ visos klasiokės mergaitės, taip norėjusios įsilieti į būrį. Žinoma, kaip ir mergaitės, berniukai, ypatingai jaunesnio amžiaus, pirmiausia įsimyli išvaizdą ir kartais net nėra kalbėjęsi su savo simpatija. Laikui bėgant jau įsimylima dėl charakterio. Tai priklauso nuo jaunuolio brandos.

 

Visi yra patyrę jausmą, vaikystėje ar mokyklos laikais, kai smarkiai įsimyli, kad atrodo nuskrietum iki mėnulio. Tačiau yra viena bėda – baisu prisipažinti ir iškloti tą stiprų jausmą savo simpatijai. Kaip jaunuoliai prieina ir užkalbina, o vėliau ir prisipažįsta meilėje, atskleidė ir pašnekovė Martyna. Mokinė pripažįsta, kad tokie dalykai vyksta tikrai ne dažnai, nes atlikti šį „žygdarbį“ tikrai nėra lengva. Bijoma, kad nebus atsako. O jei mokinys ir išdrįsta žengti šį žingsnį, dažniausiai tai pasako virtualiai – parašo žinutę.


Dabartinis jaunimas prisipažįsta virtualiu būdu, o kaip buvo prieš 20 metų? Keturiasdešimtmetis Tautvydas sako, kad lengviausias būdas mergaitėms atskleist savo jausmus buvo Valentino diena. Bene visose mokyklose meilės dieną būdavo Valentino paštas, skirtas visiems mokinių prisipažinimams. Tiesa, jei mergaitė tik nusijuokdavo iš klausimo ar raštelio, buvo ir lengvas būdas išsisukti – pajuokauti, jog tai tebuvo tik pokštas Valentino dienos proga.


Taigi, Valentino diena, kaip jau supratome, anksčiau buvusi svarbi šventė mokinių kasdienybėje. Dabar, kai daugiausia bendraujama socialiniuose tinkluose, ši šventė mokiniams nėra prisipažinimo meilėje diena, tačiau ji vis tiek minima. Pačios mokymo įstaigos organizuoja renginius, Valentino dienos paštą ir mokiniai noriai įsitraukia į šias veiklas.


 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-03 20:08
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media