2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Jaunojo žurnalisto užrašai

*print*

Archyvas :: Harmonijos paslaptis

2018-11-20
 
Erikos Straigytės nuotraukoje: ką tik nulipdytas katinėlis, kurio dar laukia krosnis, po to glazūra

Erikos Straigytės nuotraukoje: ką tik nulipdytas katinėlis, kurio dar laukia krosnis, po to glazūra

Mari Dominyka Sadovskytė

 

Keramika tai harmonija, susikaupimas, neįtikėtina formų ir spalvų įvairovė. Mokytis keramikos paslapčių gali ne tik vaikučiai, jaunimas, bet ir suaugusieji, visa šeima kartu. Keramikos užsiėmimai padeda pamatą kitoms veikloms, kai kurie, lankiusieji keramiką, pasirenka menininko kelią: studijuoja architektūrą, juvelyriką ar šokį. 

 

Pagrindinė kūrybinė medžiaga yra molis. Tai ypatinga medžiaga, kuri mus besąlygiškai priima ir atsimena mūsų visus judesius, jausmus ir nuotaikas. Kaip sako keramikė Rita Razmienė, kokie mes bebūtume (pavargę, pikti ar irzlūs), išėję iš pamokos jaučiamės pailsėję, kartais net pakylėti. Lipdyba ne tik nuramina, atpalaiduoja bet ir lavina vaizduotę, kruopštumą, kūrybiškumą, padeda sutelkti dėmesį į vieną veiklą, netgi stiprina imunitetą.

 

Keramikos pamokos taip pat gerina vaikų smulkiąją motoriką, o tuo pačiu ir kalbą, pirštukai tampa tvirtesni, rašyti tampa lengviau. ,,Suaugusius yra lengviau mokyti nei vaikus'', – sako Lietuvos vaikų ir jaunimo centre keramikos studijai vadovaujanti R. Razmienė. ,,Suaugęs ateina su tam tikrais norais, skoniais, nusistatymais, o vaiką galima lengviau nukreipti. Jo net nukreipti nereikia, tiesiog suteiki galimybę kurti ir veikti. Vaikų ir suaugusiųjų darbai labai skiriasi. Vaikų – mieli, nepakartojami, nuoširdūs, paprasti bei jaukūs (suaugęs niekada tokių darbų nepadarys), o suaugusiųjų jau yra atkartojami, kažkur matyti, tam tikri standartai, stiliai, kurie jiems patinka.''

 

Gana įdomi ir įvairi keramikos technologija. Meistras ima molį – žemę, suteikia jam gyvybę, o padeda visa tai pagaminti vanduo ir ugnis. Didelis keramikos medžiagų pasirinkimas leidžia realizuoti sudėtingus meninius sumanymus. Šiuolaikinės keramikos priemonės suteikia dailininkams, dizaineriams ir netgi architektams puikias galimybes puošiant kambario, namo interjerą, miesto erdves.

 

Keramikos atsiradimas siejamas su žmonijos civilizacijos pradžia. Jau nuo senų laikų žmonės vienaip ar kitaip puošė savo buities įrankius, o ypač indus maistui paduoti. Mus supa daugybė iš molio pagamintų daiktų, kuriuos galime apibūdinti vienu žodžiu – keramika. Žmonės iš kartos į kartą stengiasi perduoti ir išsaugoti šeimos tradicijas, daiktus, tokius kaip moliniai dirbiniai (nuo pačių mažiausių iki rimčiausių ir sudėtingiausių dirbinių).

 

Susipažinau su labai įdomia asmenybe, LVJC Jaunųjų žurnalistų klubo nare Gerda. Lipdyti, glazūruoti ir pasigaminti naudingų, gražių daiktų ji išmoko pradinėse klasėse. Trys svarbiausi gamybos procesai yra: žiedimas, džiovinimas ir glazūravimas, degimas. Gerdą nuramina šis užsiėmimas, suteikia susikaupimo. ,,Kiekvienas suaugęs ir vaikas yra kūrėjas, o vienas iš būdų išlaisvinti savo kūrybines galias – lipdymas iš molio.’’ Išgirdau taip pat įdomų fakta, kad Baltijos šalyse molis buvo naudojamas dešimtajame – dvyliktajame amžiuose. Dažniausiai molinius daiktus lipdydavo moterys. Gerda nori tapti medike.

 

Manau, kad lipdymas iš molio taip pat yra susietas su sveikata. Tai vienas iš seniausių pasaulio amatų, bet vis dar nesenstantis, išlaikantis savo reikšmę ir šių dienų kultūroje.

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-12-11 19:14
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media