2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Jaunojo žurnalisto užrašai

*print*

Archyvas :: Baimės baugina, bet ir suartina

2019-09-25
 
Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Aistis Michailovskis

 

Šiandien jau ketvirtą kartą Jaunųjų žurnalistų klube susirenkame patobulėti, atsiskleisti ir smagiai praleisti laiką. Kai kurie čia atėję tikisi tapti tikrais, profesionaliais žurnalistais. Mano pirmasis straipsnelis Jaunųjų žurnalistų klube bus apie žmones kankinančias baimes.

 

Daugelį vaikų slopina bei kankina baimės, kurias kartais būna sunku įveikti. Kai kurie bijo varlių juk jos gleivėtos! Yra bijančių vorų, tamsos, siaubo filmų ar kažką prarasti. Vieni su baimėmis kovoja nukreipdami mintis kuo toliau nuo baisių dalykų, kiti nusiramina prisimindami gerus atsiminimus ir piešdami, treti naktį išjungia šviesas. Kol kas su vorais kovoti sunkiausia bei šlykščiausia...Vieniems baimės prasideda nuo šešerių-septynerių metų, kitiems vėleliau.

 

Visų baimės skirtingos, kadangi kai kurie net nesupranta to kaip baimės. Pavyzdžiui, Deimantę sukrečia siaubo filmai apie pagrobimus, tačiau kartais neatsisako pažiūrėti vieną kitą gąsdinantį ar šiurpesnį filmą. O Girmantė niekaip neišvengia varlių, nes ji dažnai važiuoja į kaimą. Jomis šlykštėtis pradėjo pirmą kartą vos jas išvydusi... Ji visada vengia vietų, kuriose yra daugiau varlių, pavyzdžiui, apaugusių ir atokiau žengia nuo vandens. Girmantė sako padarytų viską, kad tik varlės pranyktų, nes tai neapsakomai šlykštu.

 

Ievą tamsos baimė kankina kiekvieną mielą dieną, tačiau ji mano, jog laikui bėgant ar jau net ateinančiais metais tai pranyks. Paklausta kelintą valandą eina miegoti, kad tamsa jau būna stipriai pasklidusi, ji atsakė, jog mokslo metais įprastai dešimtą, o vėliausiai vienuoliktą valandą vakaro. Jai kovoti su baime sunku, tačiau ji kantriai laukia tos dienos, kai jos baimė pranyks.

 

Gratas kovoja su vabzdžiais ir juos baido. Jis nepakenčia musių, o dar labiau bičių. Pasak jo, kovoti su jomis ypač sunku ir net pavojinga. Taipogi jam sunku susitvarkyti su tamsa, todėl tuo metu leidžia laiką su šuniu taip apsisaugodamas. Ir taip kartu užmiršta baimę ir gerai praleidžia laiką.

 

Daugumos Jaunųjų žurnalistų klubo narių baimės daugmaž panašios, tad turi apie ką pasipasakoti. Visgi vaikai bijo atskleisti savas baimes, todėl kartais reikia padrąsinti ar suteikti jiems pagalbą.

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autoriui 10 m./

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-10-01 20:11
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media