2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Socialiniai tinklai ‒ vienintelė galimybė keliauti

2020-04-21
 
Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Deimantė Subačiūtė

 

Šiuo metu keliautojams yra labai sunku, nes beveik viso pasaulio valstybių sienos yra uždarytos dėl karantino. Daug žmonių buvo užsisakę poilsines, pažintines keliones, bet jos neįvyko. Jiems  buvo pasiūlyta pakeisti datą, kryptį, o tiems, kurie jau buvo susimokėję avansą buvo pasiūlytas kelionių kuponas. Juos turi išnaudoti metų bėgyje.

 

Kadangi šiuo metu žmonės nebegali keliauti, daugelis jų socialinėse erdvėse dalinasi savo senomis kelionių nuotraukomis, taip bandydami prisiminti jas.

 

Kelionių agentūroms ir organizatoriams ši sumaištis atnešė labai didelį nuostolį. Didžioji dalis darbuotojų atleista. Pasibaigus pandemijai kelionių organizatoriams ir agentūroms bus labai sunku sugrįžti į senas vėžes, nes žmonės keliauti tikrai norės, o kelionių kainos išaugusios  ir žmonės tiesiog negalės įsigyti norimos kelionės.

 

Tokia pati situacija yra ir su atvykstamuoju turizmu. Dauguma ispanų, italų, vokiečių, japonų kelis kartus per metus atvyksta į Pabaltijo šalis. Na, o dabar jie nebegali atvykti dėl tos pačios situacijos – uždarytų sienų, kai beveik visos suplanuotos kelionės yra atšauktos.

 

Taip pat stipriai nukentėjo ir viešbučiai, restoranai, pervežimo paslaugas teikiantieji vairuotojai. Viešbučiai privalėjo stabdyti savo veiklą ir atsisakyti visų užsakymų. Kai kurie restoranai ir kavinės maistą gali teikti, tačiau tik išsinešimui.

 

Dar prieš karantiną daug lietuvių išskrido poilsiauti į kitas šalis. Paskelbus karantiną ir uždarius sienas išskridusieji nebegalėjo sugrįžti. Norintys grįžti turėjo rašyti specialius prašymus ir siųsti juos į Lietuvos ambasadą. Buvo skiriami specialūs lėktuvai, kad visi norintieji galėtų grįžti į tėvynę. Nors didžioji dalis lietuvių grįžo, bet tai padarė ne visi. Kai  kurie negalėjo susimokėti už bilietus, kiti tiesiog nusprendė pasilikti svečioje šalyje.

 

Vilnietė Laura, dirbanti kelionių agentūroje, sako, jog tokiu metu dirbti šitokį darbą tikrai nelengva. Žmonės nori susigrąžinti sumokėtus pinigus, bet juos galės atgauti tik po pusės metų. Reika atsisakyti daug viešbučių, restoranų, pervežimo teikiamų paslaugų.

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 12 m./ 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-04-22 17:39
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media